Kevään liittokokous kutsuttiin koolle lauantaina 6. toukokuuta Turkuun, jossa tapaamistamme isännöi Cercle français de Turku puheenjohtajansa Ilkka Joukasen johdolla.

Turkulaiset olivat järjestäneet ikimuistoisen päivän kokousväelle.  Kaupunki tulvi kevätaurinkoa ja sää oli mitä parhain. Aloitimme lounaalla ravintolalaiva Cindyllä, jonne Turun kaupungin tervehdyksen kuohuviineineen toi kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen. Lounaan jälkeen siirryttiin jalkaisin Aurajoen vartta pitkin kokoustilaan, Vanhalla Suurtorilla sijaitsevaan Brinkkalan saliin, jonka parvekkeelta vuosittain julistetaan joulurauha. Tällä kertaa tyydyimme vain ihailemaan lasivitriinissä olevaa kopiota julistustekstistä, joka siellä odotteli vuoroaan vanhan, 1500-luvulta peräisin olevan muhkean raamatun vieressä.

Kokouksen puheenjohtajana toimi liittokokouksen puheenjohtaja Risto Veltheim ja sihteerinä pääsihteeri Rose-Marie Peake. Kokouksen aluksi hiljennyttiin kunnioittamaan Cercle Français de Porvoo/Borgå:n pitkäaikaisen puheenjohtajan, hiljattain menehtyneen Aija Rasinkosken muistoa. Kokouksessa hyväksyttiin muun muassa vuoden 2016 toimintakertomus ja tilinpäätös. Paikalla olleet jäsenyhdistysten edustajat kertoivat kukin vuorollaan yhdistyksensä toiminnasta ja pääsihteeri esitteli liiton 70-vuotisjuhlavuoden ohjelman. Keskustelu kävi vilkkaana.

Liiton neuvottelukunnan Ystävyysseurateko-kilpailun voittaja julistettiin ja parhaan hankkeen manttelin sai – iloksemme – Cercle français de Turku toimintamuodollaan ”Les soirées gastronomiques françaises au Cercle français de Turku”.  Palkintoraadin perusteli voittoa seuraavasti: ruokailloista on tullut vakiintunut toimintatapa, sillä niitä on järjestetty aina vuodesta 1994 näihin päiviin asti. Ruokailta on yhdistänyt sekä suomalaisia että ranskalaisia, sitä on toteutettu myös muissa cercleissä ja Turun ”tiimi” on jopa saanut tilaisuuden valmistaa illallisen Ranskan suurlähetystössä. Ruokailloilla on ollut myös merkittävä valistustehtävä: ne ovat edistäneet Ranskan eri maakuntien ruokaperinteen tuntemusta, nostaneet esiin Ranskan historiaa, kulttuuria, tapahtumia ja tärkeitä gastronomiaan liittyviä henkilöitä sekä perehdyttäneet keittotaitoihin, resepteihin ja raaka-aineisiin. Ruokailtojen ”isä” Jarmo Kehusmaa kertoi kiitospuheessaan miten ruokaillat saivat alkunsa. Puheenjohtaja Ilkka Joukanen vastaanotti palkinnon, 500 €.

Kokouksen lopuksi liittohallituksen puheenjohtaja Heidi Heinonen ehdotti neuvottelukunnan puheenjohtajan, pääsihteeri emerita Liisa Peaken kutsumista liiton kunniajäseneksi. Kokous hyväksyi ehdotuksen ja Peake kiitti saamastaan huomionosoituksesta.

Kokouspäivä huipentui yhteiseen illalliseen Ravintola Tårgetin 500 vuotta vanhassa holvikellarissa. Täältä alkoi Suomen majoitus- ja ravintolatoiminta 260 vuotta sitten ja ammattitaito oli jäljellä vielä tänäänkin: osallistujat nauttivat viiden ruokalajin herkullisen maistelumenun viineineen.

Sokerina pohjalla oli seuraavana päivänä ranskaksi opastettu kiertoajelu auringossa kylpevässä historiallisessa ja uudemmassa Turussa. Säväyttävä kokemus oli nähdä entisen huonomaineisen kuritushuoneen, Kakolan, saneerattavana olevan graniittilinnan meneillään olevat muutostyöt huoneistohotelliksi. Alueella sijaitsee jo uudisrakennuksia asuntoineen, ravintola ja museo. Alueesta  on tarkoitus on kehittää keskustan tuntumassa sijaitseva monitoiminen tapahtumakeskus.

Merci beaucoup, Cercle français de Turku!

KUVA: Seppo Sihvonen