Kuinka selättää Pariisin ikävä Suomessa

Ranska-ikävä vaivaa monia meistä Suomi-Ranska -yhdistysten liiton jäsenistä, ja näin Frankofonia-kuun aikaan se usein vain kasvaa. Liiton jäsenmatka Ranskan länsirannikolle ensi syyskuussa on mainio tapa lievittää kaipuuta, mutta jos siihen ei ole mahdollisuutta, niin silloin ei auta kuin yrittää löytää Ranskan korvikkeita omalta kotiseudultaan.

Itse kaipaan Ranskan Alppien ohella erityisesti vanhaan kotikaupunkiini Pariisiin. Tässä muutama vinkki, kuinka selättää Pariisin ikävä Helsingissä. Eräs ystävä kerran ihaili, kuinka viitsin käydä ostoksilla erikoisruokakaupoissa, kun lähimarketistakin saisi vastaavia tuotteita. Toki maku ja laatu ovat ensisijaisia syitä, mutta paljastin hänelle, että Ranskassa asuessani oman viehätyksensä arkeen toi kotikorttelin myyjien kanssa kuulumisten vaihto. Ex-pariisittarelle rupattelu pikkukaupassa myyjän kanssa tuo häivähdyksen pariisilaistunnelmaa elämään.

Ranskalaistyyppistä leipää on tarjolla jo monessa paikassa, mutta oma ehdoton suosikkini on Patisserie Teemu & Markus Yrjönkadulla. Leivät ovat ihanan rapeakuorisia ja leivonnaiset suussa sulavia. Ja pain au chocolat’ parhaimpia, mitä olen Suomessa maistanut. Pikkiriikkisessä leipomo-kahvilassa voi myös nauttia kevyen lounaan tai kahvin paikan päällä – tietenkin leipomon antimien kera. Hitusen seikkailua elämään voi saada suuntamaalla kauppakeskus Rediin Patisserien toiseen myymälään.

Toinen pariisittaren elinehto on kunnon espresso. Suomeen palaamisestani saakka olenkin ollut uskollinen Coffee Robertsin kahvikaupan asiakas. Tummapaahtoinen Brutal-papu sopii loistavasti maidon kanssa sekoitettavaksi, ja cafe au lait’sta saa juuri oikean makuisen. Toinen papusuosikkini on Habanero. Pääkaupunkiseudulla papuja voi ostaa mm. City-käytävän myymälästä ja Espalta.

Pariisilaistyylistä luksusta voi aistia St. George hotellin Wintergardenissa, jonne voi paeta hetkeksi arjen kiirettä. Mikäpä sen miellyttävämpää kuin nauttia elegantissa, mutta konstailemattomassa ympäristössä lounas tai vaikkapa aperitiivi töiden jälkeen. Jos hotellin runsas taideanti ei tyydytä taiteen ystävän nälkää, Vanhan kirkon puiston laidalta on helppo piipahtaa naapurissa sijaitseviin gallerioihin: Galerie Forbslom, Helsinki Contemporary, Galerie Anhava, Galleria Heino tai Hippolyte. Ranskalaista taidetta niissä tosin harvoin onnistuu näkemään, mutta sitä saattaa löytää vähän pidemmältä Yrjönkatua Ranskan instituutin tiloista. Opiskeluaikojen rosoisempaa Pariisia kaivatessani suuntaan kohti Katajanokalle kasvanutta ravintolarykelmää. Kanavarannan kulman takaa löytyy viinibaari Le Petit Chaperon Rouge eli Punahilkka. Baarin laajasta eurooppalaisesta viinitarjonnasta löytää varmasti lempirypäleensä ja pientä purtavaa sen kanssa.

#franceenfinlande #ranskasuomessa

Heidi Heinonen
Kirjoittaja on Suomi-Ranska –yhdistysten liiton puheenjohtaja. Blogikirjoitus on ensimmäinen osa Ranska Suomessa -sarjaa.

St. George -hotelli Helsingin Yrjönkadulla tarjoaa ranskalaistyyppisen elegantin ympäristön

St. George -hotellista löytyy Pekka Jylhän teos Learning to fly

Coffee Robertsin myymälä ja myymälänhoitaja Paula