Suomi–Ranska-yhdistysten liitto järjestää Club des amis – Ranskan-ystävien klubia.  Iltoihin kuuluu alansa huippuasiantuntijan esitys Ranskaan liittyvästä aiheesta, minkä jälkeen nautitaan yhdessä illallinen.

Lisäksi liitto järjestää ranskankielistä Rendez-vous francophone -keskustelukerhoa, erilaisia esitelmä- ja tiedotustilaisuuksia sekä kulttuuriretkiä. Lisätietoa kaikista tapahtumista alla.

Liitolta on mahdollista tilata frankofonisen kulttuurin asiantuntijan tai taiteilijan esitelmä.

Esiintyjälistan löydät tästä  

 

SYYSTALVEN 2020 OHJELMAA

MARRASKUU

13.-14.11. pe-la

Helsingin Cercle 130 vuotta TAPAHTUMIA PERUUTETTU!

Yhteys & lisätiedot: cercle.helsinki@elisanet.fi

 

13.11. pe klo 17-19

Laurent Ribaudin chanson-konsertti, Café Art, Läntinen Rantakatu 5, Turku PERUUTETTU!

 

14.11. la

Syysliittokokous, Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4 B, Helsinki

Kokouskutsu lähetetään liittokokousedustajille. Yhteys: sryl@suomi-ranska.com

 

24.11. ti klo 18

Marraskuun CLUB DES AMIS, ravintola Rivoli, Albertinkatu 38

FT Nuppu Koivisto:

Cécile Chaminaden ja Louise Farrencin sävellysteosten vastaanotto Suomessa 1800- 1900 luvuilla

Lisäksi lyhyt katsaus suomalaisen musiikin ja muusikkojen vastaanottoon Ranskassa tänään.

Päivällinen 50€ (ei-jäsenet 55€)

Sitovat ilmoittautumiset pe 20.11. mennessä alma.raitanen@rivolirestaurants.fi (aihekenttään maininta CLUB DES AMIS). Ilmoitathan samalla mahdollisista allergioista ja päivällistoiveesta liha/kala/kasvis).

 

JOULUKUU

Fran-Su 2/2020 ilmestyy joulukuun alkupuolella. Liiton sähköinen lehti on koko jäsenkunnalle tarkoitettu foorumi, johon voi tarjota artikkeleita ja valokuvia (2/2020 numeroon viimeistään marraskuun puoliväliin mennessä!) Yhteys: susanna.luoto@kolumbus.fi

 

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

SYYSKUU 

8.9.-29.10.

Kansallisarkiston Musketöörien aikaan – karttoja 1500- ja 1600-luvuilta -näyttely esittelee Timo Reenpään kokoelman Ranskaa koskevia kartta-aineistoja ja valottaa karttoja esineinä, mutta kuvaa myös kartoituksen historiaa parin vuosisadan ajalta.

Näyttely on avoinna Kansallisarkiston Helsingin toimipaikassa (Rauhankatu 17, näyttelytila) 8.9.–29.10.2020 tiistaista torstaihin 11–15 ja pienille ryhmille sopimuksen mukaan.

 

12.9. la alk. klo 13 

Kevätliittokokous ja Turun ranskalainen seura 75 vuotta, Turku

Liittokokous / yhteys: sryl@suomi-ranska.com

Turun ranskalainen seura 75 vuotta -juhla / yhteys: cercleturku@gmail.com

 

13.9. su klo 13-14

Ranskaksi opastettu kiertokäynti Turun linnassa (kevätliittokokouksen oheisohjelmistoa)

Yhteys: sryl@suomi-ranska.com

 

17.9. to 

Rendez-vous francophone avec Timo Torikka, Ranska Instituutti, Yrjönkatu 36

Jaana Sormunen haastattelee ranskaksi. Tarkemmat tiedot myöhemmin http://www.france.fi

 

23.9. ke klo 18

Syyskuun CLUB DES AMIS

Tietokirjailija Jorma Turunen:

Ranskan vasemmiston tarina

Tervetuliaismalja ja neljän ruokalajin päivällinen 60€ maksetaan saavuttaessa

Sitovat ilmoittautumiset pe 18.9. mennessä alma.raitanen@rivolirestaurants.fi (aihekenttään maininta CLUB DES AMIS)

ravintola Rivoli, Albertinkatu 38

 

LOKAKUU

22.10. to klo 17

Helsingin Cercle 130 vuotta / juhlanäytös “Le Chat”, Kino Regina, Oodi

Yhteys & ilmoittautumiset: cercle.helsinki@elisanet.fi

 

28.10. ke klo 18

Lokakuun CLUB DES AMIS

Musketöörien aikaan -näyttely valottaa karttojen historiaa

Kansallisarkiston Musketöörien aikaan – karttoja 1500- ja 1600-luvuilta -näyttely esittelee Timo Reenpään kokoelman Ranskaa koskevia kartta-aineistoja. Se valottaa karttoja esineinä, mutta kuvaa myös kartoituksen historiaa parin vuosisadan ajalta.

Oppaana tutkija Pertti Hakala

Kansallisarkisto, Rauhankatu 17, näyttelytila

 

 

Maaliskuu

La 28.3. klo 10-13, Regina-sali, Oodi-kirjasto, Helsinki

Ranskalaisia suuntaviivoja

Suomalaiset ja ranskalaiset kirjallisuus- ja kulttuurivaikuttajat ja yrityselämän edustajat keskustelevat Suomen ranskanopettajain yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa ranskan kielen merkityksestä ja ranskan kielestä käyttö- ja työkielenä.

Tapahtuman pääpuhuja on André Noël Chaker, suomalaistunut kanadalainen, bisnesantropologi, juristi, kirjailija ja MySpeaker-puhujatoimiston hallituksen puheenjohtaja. Tapahtuman keskusteluosuus rakentuu temaattisten paneelikeskustelujen ympärille. Jokaisella panelistilla on pitkä omakohtainen kokemus ranskalaisesta ja/tai ranskankielisestä kulttuurista.

Paneelien aiheet ja panelistit ovat seuraavat:

Kirjallisuus ja kääntäminen: Suomalaisen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen Filin sekä Ranskan instituutin entinen johtaja Iris Schwanck, kustannusosakeyhtiö Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars; kirjallisuuden suomentaja Lotta Toivanen; kääntäjä ja kirjailija Kristina Haataja sekä historioitsija ja kustantaja Sakari Siltala kustannusosakeyhtiö Siltalalta.

Kulttuurien vuoropuhelu: Ateneumin johtaja Marja Sakari, säveltäjä Tapio Tuomela, valokuvataiteilija Ida Pimenoff, taidekriitikko ja -historioitsija Marja-Terttu Kivirinta, ranskankielisen elokuvan asiantuntija Satu Laaksonen, Annantalon tuottaja Katariina Metsälampi

Yrityselämä ja kulttuurierot: Fortumin tuulivoimantuotannon johtaja Joonas Rauramo, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun lehtori Catherine Métivier, Viestinnän asiantuntija ja toimittaja Johannes Jauhiainen, Vaisalan henkilöstöpäällikkö Tiina Baniba-Atoko

Koulutus ja tutkimus: meribiologi Jessica Haapkylä, Turun yliopiston poliittisen historian professori Louis Clerc, Suomenlinnan hoitokunnan yliarkkitehti Tuija Lind, ranskan opiskelija Anniina Lappalainen

Tapahtuman juontaa entinen Ylen Ranskan-kirjeenvaihtaja ja Suomen Ranskan instituutin säätiön hallituksen puheenjohtaja Raine Tiessalo.

Tilaisuus on suomenkielinen. Vapaa pääsy!

Tervetuloa – Cordialement bienvenue!

Tapahtuma siirtyy koronavirustilanteen vuoksi. Uudesta ajankohdasta ilmoitetaan sen tarkentuessa.

Huhtikuu

La 18.4. Srylin kevätliittokokous, Turku

Srylin kevätliittokokous pidetään Turussa la 18.4. , jolloin Turun ranskalainen seura viettää 75 -vuotisjuhliaan. Kaikki Turun nähtävyydet löytyvät läheltä liittokokous- ja juhlapaikkoja niin Turun linna, Turun tuomiokirkko kuin Aurajokirantakin. Kokoukseen ja Turun yhdistyksen 75-vuotisjuhlaan toivotaan osallistujia ympäri maata!

La 18.4. lounas klo 12 (ravintola Blanko, Aurakatu 1), liittokokous klo 13-15 (Aurelia-Sali, Aurakatu 18), musiikkia ja juhlapuhe klo 17.00 (Aurelia-Sali, Aurakatu 18), juhlaillallinen klo 18.30 (Suomalainen Pohja, Aurakatu 24 A).

Su 19.4. klo 13 Ranskankielinen opastus Turun linnassa, opas Jonathan Renda (liitto tarjoaa opastuksen ja sisäänpääsyn liittokokousosallistujille)

Hotelli Centrosta (Yliopistonkatu 12 a) Turun ydinkeskustasta on varattu huoneita kokousosallistujille. Hinnat: yhden hengen huone 108 euroa/huone, kahden hengen huone 138 euroa/huone. Hinnat ovat huonehintoja ja sisältävät seisovan pöydän aamiaisen, wifin ja ALV:n. Varaukset suoraan hotellilta: p. 02-2118100, centro@centrohotel.com, mainitse varatessasi että olet Suomi-Ranska-yhdistysten liiton jäsen.

Kylpylähotelli Caribiasta voi myös varata huoneen Srylin jäsenetukampanjakoodilla SURA15 alennettuun hintaan: yhden hengen Standard huone 118 €/ huone/vrk. Kahden hengen Standard huone 128 €/ huone/vrk. Hinta sisältää hotelliaamiaisen sekä kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön. Huoneet varattavissa koodilla ”Suomi-Ranska” numerosta 0300870900 (Holiday Club asiakaspalvelu) / 0300 870920 (Holiday Club Caribian myyntipalvelu) tai sähköpostitse osoitteesta mailto:hotelsales.caribia@holidayclub.fi .

Ilmoittautumiset lounaalle, liittokokoukseen ja sunnuntain opastetulle kierrokselle (viimeistään 6.4.): sryl@suomi-ranska.com. Ilmoita yst. samalla mihin osioihin osallistut ja erityisruokavaliot. Opastettu kierros ja sisäänpääsy museoon tarjotaan Srylin liittokokousosallistujille. Ruokailut ovat omakustanteisia.

Ilmoittautumiset juhlatilaisuuteen ja juhlaillalliselle: tellervo.perala@pp.inet.fi

Hotellivaraukset suoraan hotelleista.

Sryl korvaa liittokokousosallistujien matkat Turkuun edullisimman matkustusvaihtoehdon mukaan.

Tervetuloa mukaan liittokokoukseen ja Turun ranskalaisen seuran 75-vuotisjuhlaan!  Cordialement bienvenue! Ilmoittautumiset ja lisätiedot: sryl@suomi-ranska.com

Helmikuu

To 27.2. ja klo 18, Toimittaja, kirjeenvaihtaja Petri Raivio: Ranskan EU-suhteet ja Macronin pyrkimykset

YLE:n toimittaja, kirjeenvaihtaja Petri Raivio kertoo Ranskan EU-suhteista ja Emmanuel Macronin pyrkimyksistä. Paikka: Vltava, Elielinaukio 2, Helsinki. Tilaisuus sisältää esitelmän, alkujuoman ja buffet-illallisen, hinta 42 e, maksetaan paikan päällä. Ilmoittautumiset: sryl@suomi-ranska.com . Cordialement bienvenue!

Lokakuu

Ti 29.10.2019 klo 18
Club Lyon & kirjailija, toimittaja Annastiina Heikkilä: Miksi Ranska raivoaa

Tervetuloa kuuntelemaan ajankohtaista esitelmää ja nauttimaan samalla kolmen ruokalajin illallinen viineineen. Hinta: 70 e Srylin jäsen/ 75 e ei-jäsen (sisältää kolmen ruokalajin aterian à la ravintola Lyon ja esitelmän). Ilmoittautumiset: ravintola Lyon info@ravintolalyon.fi, puh. 010 328 1560

Cordialement bienvenue!

Marraskuu

To 14.11.2019 klo 18
Club Lyon & FT Helena Ruuska: Hugo Simberg ja Ranska

Tervetuloa kuuntelemaan FT Helena Ruuskan kiinnostavaa esitelmää symbolisti Hugo Simbergin Ranska-yhteyksistä ja nauttimaan samalla kolmen ruokalajin illallinen viineineen! Hinta: 70 e Srylin jäsen/ 75 e ei-jäsen (sisältää kolmen ruokalajin aterian à la ravintola Lyon ja esitelmän). Ilmoittautumiset: ravintola Lyon info@ravintolalyon.fi, puh. 010 328 1560

Cordialement bienvenue!

 

To 28.11. klo 17  Rendez-vous francophone avec Marja Sakari

Srylin puheenjohtaja Heidi Heinonen haastattelee FT Ateneumin museonjohtaja Marja Sakaria ranskaksi.

Tilaisuuden jälkeen on pienimuotoinen cocktail-tilaisuus.

Paikka: Ranskan instituutti Suomessa, Yrjönkatu 36.

Tapahtuma on maksuton ja ranskan kielinen.

Tervetuloa! Bienvenue!  Ilmoittautumiset: sryl (at) suomi-ranska-com .

 

Joulukuu

Ke 11.12. klo 18, Club Lyon & historioitsija Risto Volanen: Suomen tasavallan alkuvaiheet ja Suomen ja Ranskan yhteydet

Historioitsija Risto Volanen kertoo Suomen tasavallan alkuvaiheista keskittyen Suomen ja Ranskan yhteyksiin tuona kiinnostavana ajanjaksona.

Hinta: 70 e Srylin jäsen/ 75 e ei-jäsen (sisältää kolmen ruokalajin aterian à la ravintola Lyon ja esitelmän). Paikka: ravintola Lyon. Ilmoittautumiset: ravintola Lyon info@ravintolalyon.fi, puh. 010 328 1560

Syyskuu

Pe 20.9.
Education & Business -seminaari, Ranskalais-suomalainen kauppakamari

8.30-11.00
Helsingin kaupungintalo
Suomen koulutusjärjestelmä – maailman parhaita!

Katso ohjelma: https://www.ccff.fr/fi/evenements-tapahtumat/calendrier-kalenteri/e/event/forum.html

12-13
Lounas
ravintola Sunn

14-17
Ranskan suurlähetystö

“Koulutus Euroopassa yritysten tarpeiden ja odotusten näkökulmasta”

“Digitaalisaation vaikutus koulutukseen ja elinkeinoelämään”

19.00
Helsingin ranskalais-suomalainen koulu
Gaalaillallinen

Tapahtuma on maksuton. Gaalaillallisen hinta 100 e.

Ilmoittautumiset:   contact@ccff.fi

 

To 12.9.2019 klo 18
Club Lyon & Sixten Korkman: Ranskan merkitys Euroopan kannalta

Talousvaikuttaja, emeritusprofessori Sixten Korkman kertoo Ranskan merkityksestä Euroopan kannalta.

Ranska voi viehättää tai ärsyttää, mutta se ei koskaan jätä välinpitämättömäksi. Etenkin elinkeinoelämän edustajat saattavat harmitella ranskalaisten taipumusta dirigismiin ja korporatismiin sekä byrokraattisuuteen ja kyvyttömyyttä uudistuksiin. Mutta missä he itse haluavat viettää aikaansa? Ranskassa! Ja siihen on hyvät syynsä.

Hinta: 70 e Srylin jäsen/ 75 e ei-jäsen (sisältää kolmen ruokalajin aterian viineineen à la ravintola Lyon ja esitelmän).

Ilmoittautumiset: ravintola Lyon info@ravintolalyon.fi, puh. 010 328 1560

Kesäkuu

Ma 10.6. klo 17
Pétanque et pique-nique -tapahtuma

Sryl järjestää Pétanque et pique-nique- tapahtuman Helsingissä Topeliuksen puistossa, Töölön kirjaston lähellä, opastajana kilpapelaaja ja lajin kansallinen tuomari Sakari Pankkonen.

Petankki on erittäin suosittu urheilu- ja vapaa-ajan harrastus erityisesti Ranskassa ja Ranskan entisissä siirtomaissa. Ranskassa harrastajia arvioidaan olevan yli 20 miljoonaa. Maailman kuuluisin ja suurin pétanque-kilpailutapahtuma on La Marseillaise, joka järjestetään vuosittain heinäkuussa ja johon osallistuu yli 2000 joukkuetta. Suomessakin lajia harrastetaan puistoissa ja kesämökeillä lähes kaikkialla.

Ilmoittautumiset ilmaiseen ja kaikille avoimeen tapahtumaan ma 3.6. mennessä sryl@suomi-ranska.com. Cordialement bienvenue!

Toukokuu

Ke 8.5.2019 klo 18
Club Lyon & Osmo Pekonen ja Marja Rumpunen: “Mä rakkaudesta laulan..”, runoja 1700-luvun tyyliin

Runoilija FT Osmo Pekonen ja pianisti Marja Rumpunen esittävät melodraaman “Mä rakkaudesta laulan…” perustuen suomalaisen kreivi Gustav Philip Creutzin runoteokseen “Atis och Camilla” (1761). Musiikki: André Ernest Modeste Grétry ja Christoph Willibald Gluck. Piano: Marja Rumpunen.
Kreivi Gustav Philip Creutz (1731-1785) oli Suomen ensimmäinen suuri taiderunoilija. Hän toimi Kustaa III:n suurlähettiläänä Pariisissa, jossa hän vietti loistokasta salonkielämää ja tuli tuntemaan muun muassa Rousseaun ja Voltairen. Marie-Antoinetten kanssa hän pelasi shakkia. Hän oli myös aikansa suurten säveltäjien avokätinen mesenaatti. Esimerkiksi Liègessä syntynyt André Ernest Modeste Grétry sai häneltä niin huomattavaa tukea uralleen, että omisti suojelijalleen Creutzille yhden oopperoistaan.

Tervetuloa musiikilliseen runoiltaan 1700-luvun tyyliin. Ilta sisältää runoesityksen pianosäestyksellä sekä kolmen ruokalajin illallisen à la ravintola Lyon.

Osmo Pekosen suomentama kreivi Creutzin runoteos “Atis ja Camilla” (Faros 2019) julkistetaan tilaisuudessa.

Hinta 80 € liiton jäsenet, 85 € muut (sis. runo- ja musiikkiesityksen ja 3 ruokalajin illallisen viineineen, maksu paikan päällä). Ilmoittautumiset ravintola Lyoniin, puh. 010 328 1560, info@ravintolalyon.fi. Osoite: ravintola Lyon, Mannerheimintie 56, Helsinki. Tilaisuus on suomenkielinen.

Lisätietoa kreivi Creutzista: https://suomenkuvalehti.fi/avainsana/gustaf-philip-creutz/

Cordialement bienvenue!

Maaliskuu

To 14.3.2019 klo 18 
Club Lyon & diplomaatti Pauli Mäkelä:
Ranska ja Italia – latinalaisten sisarusten pitkä, yhteinen historia

Diplomaattina, mm. Suomen Italian- ja Kreikan-suurlähettiläänä, toiminut Pauli Mäkelä kertoo Ranskan ja Italian historioiden monista yhtymäkohdista.

Pendant sa longue carrière de diplomate, M. Pauli Mäkelä a été, entre autres, Ambassadeur de Finlande en Italie et en Grèce. Il nous parlera des points communs des parcours historiques de la France et de l’Italie.

70 e Srylin jäsen/ 75 e ei-jäsen (sisältää kolmen ruokalajin aterian à la ravintola Lyon ja esitelmän). Ilmoittautumiset: ravintola Lyon info@ravintolalyon.fi, puh. 010 328 1560

Cordialement bienvenue!

Helmikuu

Ke 6.2.2019 klo 18
Chansonkonsertti
Laurent Ribaud chante Charles Aznavour

Tervetuloa kuulemaan Charles Aznavourin klassikkokappaleita pariisilaisen chansonlaulajan upeasti tulkitsemina!

Hinta: 80 e Srylin jäsen/ 85 e ei-jäsen (sisältää kolmen ruokalajin aterian à la ravintola Lyon ja konsertin). Osoite: ravintola Lyon, Mannerheimintie 56, Helsinki.
Ilmoittautumiset: ravintola Lyon info@ravintolalyon.fi, puh. 010 328 1560

Cordialement bienvenue!

Tammikuu

Ke 16.1.2019 klo 18
Club Lyon & toimittaja, kirjailija Tuva Korsström:
La France, mon amour de loin. Ranska, kaukainen rakkauteni.

Kirjailija, kulttuurijournalisti Tuva Korsström kertoo, miten Ranskasta muodostui hänelle kaukainen rakkaus, Kaija Saariahon sanoin un amour de loin. Lehtiartikkeleissaan ja kirjoissaan hän on haastatellut mm. Julia Kristevaa, Pierre Sollersia, Marie NDiayeta ja Tahar ben Jellounia.

Syksyllä 2018 ilmestyi Tuva Korsströmin kirjoittama elämäkerta vanhemmistaan ”Älvan och jordanden, En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström”. Kirjassa Korsström kuvailee omaa lapsuuttaan ja sitä miten rakkaus Ranskaan ja ranskan kieleen syntyi äidin ansiosta.

Hinta: 70 e Srylin jäsen/ 75 e ei-jäsen (sisältää kolmen ruokalajin aterian à la ravintola Lyon ja konsertin). Ilmoittautumiset: ravintola Lyon info@ravintolalyon.fi, puh. 010 328 1560

 

15.00 Formation informatique pour les associations, Bulevardi 6

16.00 Moment musical à l’église de Hanko et visite guidée de Hanko, Kirkkomäki 1

19.00 Dîner à Casino de Hanko, Appelgrenintie 10  http://www.hangoncasino.com/

Inscriptions: sryl@suomi-ranska.com au plus tard 4.5.

Huhtikuu

  • Keskiviikkona 18.4. klo 18 Club Lyon ja Prof., FT Panu Rajala: Eino Leino Ranskassa

Maaliskuu

  • Torstaina 1.3.2018 klo 18: Club Lyon & Ranskan rooli maailmassa ja terveisiä Tours’ista, Risto Veltheim ja Liisa Peake. Entinen suurlähettiläs Risto Veltheim luo katsauksen Ranskan rooliin maailmassa ja varsinkin tämän päivän EU:ssa, jossa valmistaudutaan Brexitin jälkeiseen aikaan. Ranska ja Saksa ovat taas Euroopan vetureita, joiden intressissä on oman roolin korostaminen, mutta myös sovinnollinen yhteistyö.Srylin entinen pääsihteeri Liisa Peake tuo terveisiä Tours’ista, Loiren laakson kiehtovasta pääkaupungista ja houkuttelevasta matkakohteesta. Peake vietti kaupungissa syksyn 2017 keräten kokemuksia ranskalaisesta arjen aherruksesta, mutta myös tutustuen alueen historiallisiin linnoihin ja loisteliaisiin puutarhoihin. Työrupeama tyttären perheen au pairina antoi elävän kosketuksen arjen pyöritykseen ja pienen koululaisen elämään Ranskassa. Edellisestä au pair -vuodesta Pariisissa oli kulunut jo puoli vuosisataa! Macronin ajan Ranska eli muutosta myös arjen tasolla.Tapahtuma Facebookissa:https://www.facebook.com/events/148325935853600/Bienvenue!

Helmikuu

Ti 6.2. klo 17.30

Kirjallisuusilta Helena Petäistön seurassa

Ranskan instituutilla (Yrjönkatu 36)

Kirjallisuusilta Helena Petäistön seurassa liittyen häneen uuteen kirjaansa Ranska, Macron ja minä.

Kirjailija, journalisti ja MTV:n entinen Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Petäistö on Ranskan instituutin vuoden ensimmäisen kirjallisuusillan vieras. Illan aikana Petäistö kertoo joulukuussa 2017 ilmestyneestä ”Ranska, Macron ja minä” -teoksestaan. Esityksen jälkeen ilta jatkuu cocktail-tarjoilulla ja yleisölle tarjoutuu samalla mahdollisuus ostaa tuoretta teosta, tavata kirjailijavierastamme sekä saada hänen signeerauksensa.

Helena Petäistö on saanut seurata urallaan MTV:n kirjeenvaihtajana Pariisissa ja Euroopan keskeisissä kaupungeissa yli 30 vuoden ajan lähietäisyydeltä Ranskan politiikkaa ja kulttuuria. Häneltä on aiemmin ilmestynyt suursuosioon nousseita kulttuuri- ja matka-aiheisia teoksia Euroopasta ja erityisesti Ranskasta, kuten Ranskalaiset korot (1995), Aamiainen Cocon kanssa ja muita elämyksiä Euroopassa (1999).

Tilaisuuden kieli on suomi. Tilaisuus on maksuton, mutta etukäteisilmoittautuminen on välttämätön. Paikkoja rajoitetusti. Ilmoittautumiset sähköpostitse: institut@france.fi

Tammikuu

30. tammikuuta 2018 klo 17–21

“À la rencontre d’un vigneron et de ses vins – Franck Fourcade”, Tapaaminen viinintekijän kanssa ja viininmaistajaiset

Ravintola La Maison, Tehtaankatu 21, Helsinki.

Château Chasserat on 20 hehtaarin perhetila Blayessa Bordeaux’n oikealla rannalla (Blaye Côtes de Bordeaux). Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1774 ja sitä hoitaa nykyään Franck Fourcade, joka peri tilan isoisältään. Franck on viettänyt lapsuutensa kaikki kesät tilalla iso- ja isoisoisänsä kanssa ja oppinut siinä viininviljelyn salat. Tilan viljely on hyvin luonnonmukaista eikä lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita käytetä.

Franck Fourcade kertoo tilastaan ja viineistään ohjatussa maistelussa klo 17.30–18.30 ranskaksi, tulkkaus suomeksi.

Maistelupaketti ja juusto- ja leikkelautanen ovat tarjolla klo 21 asti, joten maistelemaan voi tulla myöhemminkin, jos ei ehdi puoli kuudeksi. Halukkaille mahdollisuus syödä päivällistä. Tarjolla kaksi pääruoka-annosta, jotka sopivat hyvin Château Chasserat’n punaviinin kanssa: Härkää burgundin tapaan tai Tattipiirakkaa. Viiniä saatavissa myös laseittain.

Kolmen punaviinin maistelupaketti 18 €

Juusto- ja leikkelelautanen 12 €

Päivällistä syömään jääville tarjolla pääruoaksi:

Härkää Burgundin tapaan 24 €

tai

Tattipiirakkaa, tattikreemiä ja karamellisoitua saksanpähkinää 24 €

Ilmoittautumiset 26.1.2018 mennessä: taina.pierrier@alataina.fr

Ilmoita ystävällisesti, haluatko viinien maistelupaketin lisäksi:

  1. a) Juusto- ja leikkelelautasen
  2. b) Härkää Burgundin tapaan
  3. c) Tattipiirakkaa

(Maksu paikan päällä)

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Suomi-Ranska -yhdistysten liitto, ravintola La Maison ja La France à la Taïna.

 

Keskiviikkona 24.1.2018 klo 18

Club Lyon & kirjailija Milja Kaunisto

Ranskassa asuva kirjailija Milja Kaunisto saapuu 24.1. Club Lyoniin kertomaan Ranskaan sijoittuvasta Purppuragiljotiini-kirjasarjastaan, uudesta Status-teoksesta ja siitä, millaista on kirjoittaa historiallisia romaaneja!

Vallankumousajan Ranskaan sijoittuvan Purppuragiljotiini-sarjan (Luxus, Corpus, Status) päätösosa Status vie lukijan pelon raatelemaan Pariisiin, missä verivanat osoittavat suunnan vallan huipulle. Milja Kaunisto kirjoittaa poikkeuksellisen verevää ja runsasta kieltä ja hänen mielikuvituksensa on pitelemätöntä! Aika ja henkilöhahmot on kuvattu taidokkaasti ja kerronta on erittäin vetovoimaista. Kirjat ovat täynnä aistillisia huveja, salakavalaa juonittelua ja jännittäviä juonenkäänteitä. Kaunisto kuvaa vallankumouksen ajan tapahtumia historiallisia tosiasioita kunnioittaen.

Tervetuloa kuulemaan Ranskassa Villecomtalin kylässä asuvan Kauniston kertomana, miten historiallisten romaaneiden jännittävät juonenkäänteet syntyvät ja nauttimaan 3 ruokalajin illallinen à la ravintola Lyon. Hinta: 70 e jäsenet, 75 e muut.

Ilmoittaudu ravintola Lyoniin, puh. 010 328 1560, info@ravintolalyon.fi. Osoite: ravintola Lyon, Mannerheimintie 56, Helsinki

Bienvenue!

Tapahtuma Facebookissa:

https://www.facebook.com/events/338112959987250/