Etusivulle       Taustaa       Hallitus      Tapahtumat         Säännöt          Jäsenyys          Yhteystiedot   Rekisteriseloste

Comité directeur    L’association    Symposiums    Activites  Devenir membre

Tulevia tapahtumia

25.3.2019

Tutkimusretki biotalouden maailmaan:

Vierailu Äänekoskelle ja Jyväskylään 

Suomalais-ranskalainen teknillistieteellinen seura järjestää kaikille avoimen retken tutustumaan biotalouden nykytilaan, tulevaisuuteen ja alan merkittäviin toimijoihin, Metsä Groupin biotuotetehtaaseen Äänekoskella ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:hen Jyväskylässä. Paikkakunnilla tapahtuvien esitysten lisäksi kuulemme bussimatkalla kaksi luentoa biotaloudesta.

Metsä Groupin biotuotetehdas avattiin vuonna 2017 ja saavutti täyden tuotantokapasiteetin elokuussa 2018. Se on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Bioraaka-aineista tärkein onkin juuri puu, jota metsämme tuottavat 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tehdas valmistaa havu- ja koivusellua kartongin, pehmo- ja painopaperin sekä erikoistuotteiden raaka-aineeksi 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Valtaosa sellusta myydään Suomen ulkopuolelle, pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan.

Uutta tehdasta kutsutaan biotuotetehtaaksi, koska se valmistaa sellun lisäksi paljon muita biotuotteita, kuten mäntyöljyä, tärpättiä ja rikkihappoa. Bioenergiaa laitos tuottaa yli oman tarpeen, eikä käytä fossiilisia polttoaineita. Laitoksen vahva tutkimus- ja tuotekehittelyohjelma kohdistuu uusiin tuoteryhmiin. Niitä ovat sellupohjaiset tekstiilikuidut, biokomposiitti- ja ligniinijalosteet. Laitoksen biotalousprojekteihin tutustumme vierailukeskus Pro Nemuksessa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on ottanut biotalouden tutkimuksessa tärkeän roolin. Sen visiona on ”Biotalous, elämää öljykauden jälkeen”. Voisiko biotalous pelastaa maapallon saastumiselta korvaamalla muovi puupohjaisilla tuotteilla, ja fossiiliset polttoaineet biopohjaisilla raaka-aineilla? Saamme tietoa asiasta Jyväskylässä teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä.

Ohjelma:

klo
08.15 Lähtö bussilla Helsingistä (bussiyhtiö: Håkan Eriksson Transport Oy), pysäkki Kiasman edessä

Esitelmä Bussissa,

VTT:n Teknologian tutkimuskeskuksen tieteellinen johtaja fil.tri. Anne-Christine Ritschkoff:   Mihin kaikkeen puu taipuu?

10.00-10.20 Tauko
10.20 Esitelmä bussissa, Anne-Christine Ritschkoff: Sellusta muovin korvike?
12.15-13.00 Saapuminen vierailukeskus Pro Nemukseen, lounas
13.00-15.00 Metsä Fibren kehityspäällikkö Raili Koponen: Metsä Groupin biotuotannon esittely.

Tutustuminen näyttelyyn, virtuaalitutustuminen tuotantolaitoksiin

15.00-16.00 Siirtyminen VTT:n Jyväskylän yksikköön
16.00-17.00 Tutkimusjohtaja Jani Lehto: Teknologian tutkimuskeskuksen ja biotuotantotutkimuksen esittely
17.00-18.00 Lähtö VTT:ltä, ruokailu Jyväkylässä
18.00 Lähtö Helsinkiin
20.00-20.20 Tauko
22.00 Saapuminen Helsinkiin

 

Ruokailu Jyväskylässä tapahtuu hotelli Albassa, ja on omakustanteinen. Tarjolla on seisova pöytä, (buffet Alba, ks. alla) juomat maun mukaan.

Matkan hinta on 60 €/henkilö. Hinta sisältää bussimatkat, laitosvierailut ja lounaan. Maksu tulee toimittaa 15.3.2019 mennessä Seuran tilille FI61 8000 1301 6874 80.

 Ilmoittautuminen osoitetaan seuran sihteerille Tommi Walleniukselle sähköpostilla tommi_wallenius@mac.com

 

 Luennoitsijamme:

 

  Anne-Christine Ritschkoff

Fil.tri. (biotieteet) Anne-Christine Ritschkoff

toimii tieteellisenä johtajana Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä vastaten keskuksen julkisesta tutkimuksesta.

 

 Jani Lehto

 Tekn.tri. Jani Lehto on VTT:n biomassan prosessoinnin ja biomassatuotteiden tutkimusjohtaja. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat kehittyneet selluloosa- ja ligniinituotteet ja teknologiat, kuten vaahdotus ja biokomposiitit.

 

Raili Koponen

Raili Koponen on Metsä Fibren kuituosaamisen ja puuteknologian kehityspäällikkö.

 

 

3.-10.4.2019

TIEDETTÄ, TEKNIIKKAA JA KULTTUURIA,

MATKA TOULOUSEEN JA DORDOGNEEN

 

Suomalais-ranskalainen teknillistieteellinen seura järjestää Etelä-Ranskaan matkan, joka on tarkoitettu kaikille Ranskan tieteestä ja kulttuurista kiinnostuneille.

Matkalla tutustumme Airbussien valmistamiseen ja avaruusteknologiaan Toulousessa. Kaupunkia pidetään Euroopan ilmailu- ja avaruustutkimuksen keskuksena, ja olihan se Pikku Prinssin luojan, lentäjä Saint-Exupéryn tukikohta.

Eurooppalainen kulttuuriperintö on kohteenamme myös kiehtovassa ja omintakeisessa Dordognen departementissa, joka on kalkkikivivuorten, kivikautisten esi-isiemme asuttamien luolien, pyhiinvaeltajien, Temppeliherrojen ja kataarien aluetta. Seutu on kuuluisa paitsi historiastaan, myös herkuistaan, joihin kuuluvat mm. hanhenmaksa, vuohenjuusto, pähkinät, musta Cahors-viini ja tryffelit.

 

 

OHJELMA 3.4. – 10.4.2019

Keskiviikko 3.4.

Lufthansa lento Münchenin kautta Toulouseen.

Helsinki – München LH 2463 klo 12.50 – 14.20

München – Toulouse LH 2220 klo 15.35 – 17.20.

Majoitus Hôtel de Francessa aivan Toulousen keskustassa, lähistöllä lukuisia ravintoloita esim. illallista varten.

 

 

Torstai 4.4.

Koko päivä Toulousen Cité de l’Espace ”avaruus »kaupungissa”, lounas vierailun aikana (alku-, pää- ja jälkiruoka, viini ja kahvi).

Ilta päättyy illallisristeilyllä Occitan-laivalla (alku-, pää- ja jälkiruoka, viini ja kahvi.

 

 

Perjantai 5.4.

Vierailu AirBus-tehtaalla, lounas (alku-, pää- ja jälkiruoka, viini ja kahvi) AirBusin lähistöllä. Iltapäivällä Aéroscopia-museovierailu. Iltapäivän lopuksi ajamme päämääräämme Souillacin pikkukaupunkiin, mutta käymme sitä ennen pienellä, yksityisellä viiniviljelmällä vuorilla, ja täältä, Château Plat Faisant saamme myös ostaa viiniä hyvin edulliseen hintaan. Lopuksi majoitumme La vieille Auberge de Souillaciin Souillacin vanhan kaupungin keskustaan pienen, kauniin aukion varrelle. Bussimme pääsee aivan hotellin viereen.

Neljän ruokalajin illallinen alkudrinkkeineen ja ¼/plo roséeviineineen on tarjolla hintaan 30 €/hlö. Tämä täytyy varata etukäteen viikkoa ennen matkaa.

Lauantai 6.4.

Vietämme päivän Souillacissa mielenkiintoisessa Louis Rocque- pähkinäviinatislaamossa (josta voi ostaa ihania herkkuja, vaikka tuliaisiksi). Täällä kaikki tehdään käsin, jopa etikettejä myöten! Siirrymme lounaalle maaseudulle, ja lopuksi vierailemme tryffelitarhassa. Saamme seurata, kuinka Rosabelle-koira etsii tryffeleitä, sekä kuulla kaiken tryffelien kasvattamisesta.

Sunnuntai 7.4.

 

Lähdemme vierailulle Figeacin kaupunkiin, jossa on hieroglyfien selvittäjän, Jean-Paul Champollionin museo.

Lounaan nautimme jälleen maaseudulla vanhassa oliiviöljymyllyssä, ja siirrymme sitten höyryjunalla Martelin kaupunkiin. Martel on yksi kauniista keskiaikaisista kylistä

Maanantai 8.4.

Lähdemme sekä syvyyksiin että korkeuksiin! Ensin käymme mahtavassa, kauniissa luolastossa Padiracissa, jossa teemme puolen kilometrin risteilyn 100 metrin syvyydessä! Paikka on aivan unohtumaton, ja niin on myös tarina siitä, kuinka se löytyi…

Syvyyksistä siirrymme korkeuksiin Rocamadourin kaupunkiin lounaalle ja vapaa-aikaa viettämään. Kaupungissa on kataarien aikanaan suoraan kallioon rakentamia taloja ja paikka on muutenkin ihmeellinen!

Päivän lopuksi palaamme Toulouseen ja majoitumme Hôtel de Franceen, samaan hotelliin kuin aikaisempina päivinä.

 

 

 

 

 

Tiistai 9.4.

Aamiaisen jälkeen tutustumme Toulousessa Garonne-joen sähköntuotantoon. Lentokentällä meidän tulee olla klo 12.35.

Paluulennot Toulouse – Frankfurt LH1097 klo 14:35 – 16:20.

Frankfurt – Helsinki LH 854 klo. 21.10. – 00.30.

Odotusaikana Frankfurtissa meille on varattuna mielenkiintoinen, 90 minuutin tutustumiskierros lentokenttään. Kierros tehdään bussilla ja kävellen. Meille kerrotaan kuinka terminaalit, lentokoneiden käsittely, Lufthansan huolto, kiitoratasysteemi ja rahtiterminaali toimivat ja kuinka uuden terminaali kolmosen rakentaminen etenee. Ehdimme mukavasti syödä ensin lounaan omalla kustannuksella omaan tahtiimme, shoppailla, ja sitten osallistua tälle kierrokselle, joka tehdään klo 18.00 – 19.30. Vielä jää n. tunti aikaa ennen boarding-aikaa (20.40). Kotona Helsingissä olemme klo 00.30.

Matkatoimisto

 

 

Matkasta vastaava matkatoimisto on ”Saaritours”, jonka toimitusjohtaja Leena Immonen on matkalla mukana matkanjohtajana ja oppaana. Hän vastaa mielellään matkaa koskeviin kysymyksiin.
Matkatoimisto Saaritoursin hteystiedot:

Osoite: Korkeavuorenkatu 10 A 7

10900 HANKO

puh +358 40 8407679

s-posti: leena.immonen@saaritours.fi

www.saaritours.fi

 

Matkan hinta

 

 

 

1.779,00 €/henkilö 2 hengen huoneessa. Yhden hengen lisä 150,00 €.

Hintaan sisältyy koko yllä oleva ohjelma aterioineen, vierailuineen, kuljetuksineen lentolippuineen ja opastuksineen. Hinta sisältää myös alvin.

Ilmoittautuminen

 

 

 

Matkalle voivat osallistua kaikki Ranskan tieteestä ja kulttuurista kiinnostuneet. Matkalle tulee ilmoittautua 21.1.2019 mennessä seuran sihteerille Tommi Walleniukselle  tommi_wallenius@mac.com

 

Maksut

 

 

300 euron ennakkomaksu maksetaan 21.1.2019 mennessä seuran tilille FI61 8000 1301 6874 80. Loppumaksu1479,00 € (ja tarvittaessa yhden hengen lisä 150,00 €) maksetaan samalle tilille 27.2.2019 mennessä
 

Peruutusehdot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matkan osallistujamäärä on täysi ja matka toteutuu.

Matkustaja voi peruuttaa matkan ilman erityistä syytä seuraavasti:
a) Viimeistään 28 vuorokautta ennen matkan alkua, jolloin hänelle ei palauteta varausmaksua, mutta loppumaksusta palautetaan 70%.
b) Myöhemmin kuin 28 vuorokautta mutta viimeistään 14 vuorokautta ennen matkan alkua varausmaksua ei palauteta, mutta 50 % loppumaksusta palautetaan.
c) Myöhemmin kuin 14 vuorokautta mutta viimeistään 48 tuntia ennen matkan alkua veloitetaan 75 % matkan hinnasta.
d) Jos matka peruutetaan myöhemmin kuin 48 tuntia ennen matkan alkua, matkanjärjestäjällä on oikeus periä koko matkan hinta

 

 

Aikaisemmin tapahtunutta

The 19th of February 

the FINNISH-FRENCH ASSOCIATION ON SCIENTIFIC AND TECHNICAL RESEARCH (AFFRST) organized an open for all seminar in cooperation with TAPRI, Tampere University, Finland:

“Euro-Mediterranean community,

today’s specificities and future perspectives”

 The seminar took place in “Eurooppasali”, Malminkatu 16, FI-00100 Helsinki, and illuminated the situation and problems of the EU-Mediterranean region with the following program:

13.00 Markku Äärimaa Welcoming address of the chairman of the AFFRST
13.10 Tuomo Melasuo Euro-Mediterranean cooperation today and tomorrow
13.40 Kirsi Henriksson Sahel and the Euro-Mediterranean Region – Challenges and possibilities
14.10 Anitta Kynsilehto Human mobility across the Mediterranean
14.40 Bruno Lefort Youth politics in the Arab Mediterranean: marginalization or agency
15.10-16.00 Discussion Kirsi Henriksson, Anitta Kynsilehto, Bruno Lefort and Tuomo Melasuo (chair) with participation of the audience

 

The audience of about 30 people followed the discussion, which was chaired by professor Tuomo Melasuo (on the left),  Anitta Kynsilehto, Bruno Lefort and Kirsi Henriksson participating.

 

5.12.2019

Seminar on “The consequences of trade war”

The seminar took place at the house of Sitra, Itämerenkatu 11-13, Helsinki. It was organized by the French-Finnish association on scientific and technical research (AFFRST), in collaboration with the French institute in Helsinki. About 60 people attended the event.

Program:

13.30–14.00           Wellcome coffee

14.00–14.10           Markku Äärimaa, president of the AFFRST: Opening

14.10–14.20           Mikko Kosonen, president of Sitra:  welcoming address

14.20–14.50           Ambassador Serge Tomasi: the impact on Europe

14.50–15.20           Ambassador Pasi Rutanen: the impact on the US and Asia

15.20–15.50           Ambassador Pekka Huhtaniemi: the impact on Finland

15.50–16.30           Discussion moderated by prof. Jorma Routti

Prof. Jorma Routti served as moderator of the discussion. Panelists at the table: Ambassadors Pasi Rutanen and Pekka Huhtaniemi, Hanna Freystätter from the Bank of Finland and the ambassador of France, Mr. Serge Tomasi.

Vuosikokous 8.5.2018

Suomalais-ranskalaisen teknillistieteelisen seuran vuosikokous pidetiin Helsingissä.

Kokous valitsi seuralle uuden hallituksen, jonka löytyy sivulta “hallitus

Seura kiitti työnsä lopettavia hallituksen jäseniä Élise Feronia,  Alain Dupreytä, Kai Huotaria ja Eeva Luhtakalliota, työstä suomalais-ranskalaisten kulttuurisuhteiden ylläpitämiseksi, ja toivotti uudet hallituksen jäsenet, Jean-Claude Girardetin, Sisko Loikkasen ja Tommi Walleniuksen tervetulleiksi jatkamaan tätä työtä.

Vuosikokous vahvisti jäsenmaksun suuruudeksi 30 euroa, jonka toivon jäsenien maksavan seuran tilille FI61 8000 1301 6874 80 toukokuun loppuun mennessä.

Vuosikokouksen jälkeen Kai Huotari esitteli laitostaan, kulttuurikeskus Kaapelitehdasta ja kertoi sen historiasta. Tapasimme mm. taiteilija Rosa Liksomin työssään. Kyllä läheltäkin löytyy mielenkiintoisia paikkoja.

 

Tampere 15.3.2018

Seura järjesti torstaina  15.3. seminaarin Tampereen Yliopiston rauhan- konfliktintutkimuskeskuksessa (Tapri),  yhdessä Turun ja Tampereen Cercle Françaisien kanssa.

Tilaisuuden avasi Taprin tutkimusjohtaja professori Tarja Väyrynen, joka kertoi laitoksen taustoista, tutkimuskohteista ja toiminnasta. Hän myös esitteli illan luennoitsijat, yliopistotutkija Élise Feronin ja tutkijatohtori Tiina Vaittisen.

Élise Féron on tehnyt tutkimustyötä Keski-Afrikan  useilla sota-alueilla. Hänen otsikkonaan oli: “Violences sexuelles contre les hommes en zones de guerre: les enjeux sociaux et sanitaires. » Esitelmä oli uusi näkökulma sotien seksuaaliseen väkivaltaan, jonka kohteiksi johtuvat myös miehet, lähes yhtä usein kuin naiset. Feron piti suurena puutteena sitä, että miesten osalta asiasta ei ole mahdollista saada oikeaa käsitystä siitäkään syystä, että toisin kuin naisten osalta, miesten kokema sukupuolinen väkivalta tilastoidaan usein pelkästään yleisnimellä “kidutus”, jolloin kidutuksen luonne ei paljastu. Kuitenkin sukupuolinen väkivalta on usein järjestelmällistä, ja sen tarkoituksena on sosiaalisten rakenteiden hajottaminen.

Tutkijatohtori Tiina Vaittisen otsikkona oli: “Feministisen rauhantutkimuksen näkökulmia globaaliin sosiaali- ja terveyspolitiikkaan.” Vaittisen näkökulma rauhantutkimukseen olikin varsin omintakeinen, hän kertoi tutkimuksistaan vanhainkodissa. Hänen kiinnostuksensa kohteena oli ollut hankalan ja väkivaltaisesti käyttäytyvän vanhuksen hoitaminen. Konflikti hoidettavan ja hoitajien välillä syntyy, kun hoidettava ei ymmärrä, miksi häneltä riisutaan vaatteita ja pestään. Tilanne voi johtaa käsirysyyn.

Tässä on eräänlainen konfliktitilanteen perustyyppi, jonka ratkaisuksi pitäisi löytää oikeanlainen kommunikointitapa.

 

Vastaanotto Ranskan suurlähetystössä 7.2.2018

 

Ranskan suurlähettiläs S. Exc.  Monsieur Serge TOMASI järjesti suurlähetystössä vastaanoton suomalais-ranskalaisten seurojen puheenjohtajille.

Suurlähettiläs kertoi lähetystön tehtävistä ja Ranskan haasteista ja tavoitteista. Hän toivoi syvenevää yhteistyötä myös suomalais-ranskalaisten seurojen kanssa.

Kuvassa SRTTS:n puheenjohtaja Markku Äärimaa keskustelee suurlähettiläs Serge Thomasin kanssa

 

 

 

Tutustumisretki Olkiluodon ydinenergialaitoksiin 18.1.2018.

 

Seura  järjesti 18.1.2018 retken Olkiluotoon, retkelle osallistui 40 henkeä. Retkellä kuultiin hankkeesta ja sen vaikeuksista, kierreltiin tutustumassa paikkoihin.

Kuvassa retkeläiset ovat tutustumassa Onkaloon, joka on ydinjätteen loppusijoituspaikka.

 

 

17.10.2017 Esitelmätilaisuus Ranskan instituutissa:

Kahisevaa silkkiä ja nunnankaapuja: kaksi näkökulmaa 1600-luvun Pariisiin.:

Naisen asema yhteiskunnassa on  tunteita herättävä keskustelunaihe. Keskustelua herättävän aiheen historialliseen taustaan oli perehtynyt kaksi nuorta tutkijaa, Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Pöllä. Kumpikin on tehnyt väitöskirjan kahden naisten kohtaloista Aurinkokuninkaan aikaisessa Ranskassa 1600-luvulla. Tutkimuksen kohteena olevat naiset edustivat kahta varsin erilaista naisryhmää, toinen oli nunna ja toinen kurtisaani. Instituuttiin kokoontui 15 kuulijaa, jotka saivat tietoa, paitsi naisen asemasta, myös 1600-luvun Ranskasta.

Vuosikokous maanantaina 15.5.

Vuosikokous pidettiin Ranskan instituutissa Helsingissä (Yrjönkatu 36) toukokuun 15. päivänä. kokoukseen osallistui kymmenen seuran jäsentä.

Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, mm. toimintasuunnitelma, hallituksen kokoonpano ja jäsenmaksun suuruus.

Vuosikokous valitsi hallitukseen kaksi uutta jäsentä, Tytti Varmavuo-Häikiön Helsingistä ja Elise Féronin Tampereelta. Jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan, eli jäsenmaksu vuodelta 2017 on 30 euroa.

Vuosikokouksen jälkeen kuulimme Helena Petäistön esitelmän Ranskan presidentinvaaleista:  Ranskan yllätysvaalit – sisäpiiritietoa ja seurauksia.

Kokenut journalisti ja Ranskan läpikotaisesti tunteva Helena Petäistö kertoi vaalien kiharaisista taustakuvioista, ja arvioi mikä vaikutus vaaleilla on tulossa oleviin parlamenttivaaleihin, tulevaan hallitukseen, Ranskaan, Euroopan unioniin ja meihin eurooppalaisiin.

Esitelmä oli erinomainen ja keräsi runsaasti kiitoksia. Ranskan instituutin suurin tila osoittautui ahtaaksi, Helenalla oli 40 kuulijaa, joukossa oli myös poliitikkoja.

 

Keskiviikkona 1.2.2017 seura järjesti Yhdessä turkulaisen Cerclen kanssa tutustumiskäynnin Suomen ranskalaiseen instituuttiin (Institut Français de Finlande). Instituutti muutti syksyllä 2016  Kaapelitehtaalta keskustaan, sen uusi soite on Yrjönkatu 36, Helsinki.  Instituutin toimintaa esitteli tri. Marie-Laure Lions-Olivieri (Attachée de coopération pour le français, Directrice des cours Institut Français de Finlande à Helsinki).

Tutustumiskäynnin jälkeen seurasi opastettu tutustuminen Modiglianin näyttelyyn Ateneumissa. Asiantunteva opas antoikin vajaan 20 hengen ryhmällemme paljon kiinnostavaa tietoa itse taiteilijasta ja hänen aikakaudestaan.

 

Maanantaina 23.1.2017   Suomalais-ranskalainen teknillistieteellinen seura järjesti yhdessä Fyysikkoalumni ry:n ja Suomen Fyysikkoseuran kanssa esitelmätilaisuuden fuusioenergiasta Tiedekulmassa, Helsingin yliopiston kahvilassa. Kuultiin kaksi huippuasiantuntijan esitelmää:

Profesori Jorma Routti: “Robert Oppenheimerin Manhattan-projektista fuusioenergiaan”
Professori Kai Nordlund: “Milloin fuusiosähköä saa verkosta – fuusion jäljellä olevat haasteet”.
Robert Oppenheimer syntyi New Yorkissa juutalais-saksalaiseen sukuun. Hän oli FBI:n tarkkailulistalla jo ennen toista maailmansotaa, mutta kuuluisana fyysikkona sai johdettavakseen Manhattan-projektin ydinaseen kehittämiseksi. Projekti onnistui, pommit pudotettiin Japaniin, mutta sodan jälkeen pasifistiksikin epäilty Oppenheimer menetti luotettavuusluokituksensa ja joutui eristyksiin. Pian kehitettiin vielä paljon tehokkaampi, fuusioreaktioon perustuva vetypommi  oppenheimer-ja-pommi

Fuusioenergiasta on sittemmin toivottu uutta, saasteetonta energian lähdettä. Fuusiovoiman valjastaminen on osoittautunut vaikeaksi, tutkimusta on tehty yli puoli vuosisataa. Koska onnistuminen ratkaisisi ihmiskunnan energian tarpeet, kannattaa tutkimukseen panostaa. Paljon toiveita on asetettu kalliiseen, mutta lupauksia antavaan ITER-projektiin. Ranskaan rakennettavan koereaktorin rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa, ja reaktori valmistunee ensi vuosikymmenen puolivälissä.

Professori Routti kertoi Manhattan-projektin johtajasta ja valotti ydinvoiman valjastamisen lähtökohtia ja kehitystä.

Professori Nordlund kuuluu EUROFusion toimikuntaan. Hän kertoi mm., fuusiotutkimuksen haasteista ja siitä, miten toimikunta on päivittänyt fuusion roadmappia vuoteen 2060 asti.

Tupa täyttyi kuulijoista, ja keskustelu esitysten pohjalta oli vilkasta.

 

Tiistaina 13.12. 2016 klo 17-19 Suomen ranskalainen instituutti (Institut Français de Finlande) ja Ranskan suurlähetystö järjestivät Ranskan suurlähetystössä (Itäinen Puistotie 13, Helsinki) tapahtuman nimeltään: ”La plateforme France Alumni en Finlande”. Suurlähettiläs S.E. Serge Mostura kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Tapahtuma kokosi suuren joukon Ranskan ystäviä ja Ranskassa opiskelleita henkilöitä, useat heistä nousivat julkisesti muistelemaan  Ranskan aikojaan, mm. Alexander Stubb.

Torstaina 13.10.2016

seura järjesti esitelmätilaisuuden Helsingin yliopiston Tiedekulmassa: Ludvig XIV, kuninkaallinen peräaukko kirurgian kehityksen kääntöpisteenä. Kirurgian dosentti Markku Äärimaa tarkasteli esityksessään kirurgian kehityksen käänteitä ja Euroopan mahtavimmalle itsevaltiaalle tehdyn operaation vaikutuksia alaan ja sen arvostukseen. Kommentaattorina toimi kirurgian dosentti Björn Eklund, joka arvioi myös kirurgian nykyisiä haasteita.

 Ranskan kuningas Ludvig XIV oli aikansa mahtavin itsevaltias. Hän jätti pysyvän jäljen myös lääketieteen historiaan. Kuninkaan lukuisista sairauksista tiedetään paljon, sillä monarkin henkilääkärit selvittivät ”Kuninkaan terveyden päivälehdessä” huolellisesti tiedot potilaansa terveydentilasta ja hänen moninaisista vaivoistaan. Lehti antaa värikkään kuvan aikakauden terveydenhuollosta ja kuninkaallisiakin uhkaavista vaaroista. Aurinkokuninkaan peräaukon leikkaus oli uhkayritys, joka herätti laajaa ja ansaittua huomiota. Toimenpide muutti käsitystä kirurgiasta, ja oli käännekohta alan kehityksessä.

Esitelmät ovat nähtävissä netissä, osoitteessa:

https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/89fe5e6a-188d-4997-adc8-bd20a7a2feb5

 

Kevään 2016 tapahtumia

Seminaari Aix-en-Provencessa

 Seminaarin ohjelmalehti Viimeaikaisten kansainvaellusten innoittamana Suomalais-ranskalainen teknillistieteellinen seura (SRTTS) järjesti 12.-13. toukokuuta Aix-en Provencessa Ranskassa seminaarin  otsikolla  ”La mobilité en Méditerranée. Les sociétés euro-méditerranées à l’épreuve des migrations.”  Yhteistyökumppaneina olivat CHERPA (le centre de recherche unique de Sciences Po Aix) ja IREMAM (Institut de Recherches et d’Etudes sur le Monde Arabe et Musulman). Seminaari pidettiin CHERPA:n tiloissa.Osallistujia oli reilut parikymmentä. Neljätoista kuultua esitelmää ja niiden perään käyty paneelikeskustelu valottivat ongelmaa monipuolisesti. Suomalaisia luennoitsijoita oli viisi.

 

Tutustumiskäynti ITERiin

  Aixin seminaarin jälkeen suomalisilla osallistujilla oli lauantaina 14.toukokuuta tilaisuus tutustua ITERiin (International Thermonuclear Experimental Reactor), Cadarachiin rakennettavaan maailman suurimpaan fuusioenergiaa tutkivaan koelaitokseen. Laitoksen johtaja, ranskalainen Bernard Bigot otti suomalaisen delegaation vapaapäivänään henkilökohtaisesti vastaan. Bigot piti asiasta tunnin esitelmän, ja esitteli sen jälkeen valtavaa rakennustyömaata kiertoajelulla. Hänen asiantuntevuutensa ja innostuksensa oli omiaan hälventämään skeptikkojen epäluulot projektin onnistumisen suhteen. Bigot arveli laitoksen olevan käyttökunnossa vuonna 2025, mutta fuusiovoiman kaupallista käyttöä saataneen hänen mukaansa odottaa vuoteen 2045.

 

 

Kuvassa vasemmalta: Teppo Koski, Tuomo Melasuo, pääjohtaja Bernard Bigot,  Jorma Routti ja Markku Äärimaa

 

Vuosikokous 2016

Seuran vuosikokous pidettiin Kaapelitehtaalla Helsingissä 23. toukokuuta. Seuralle valittiin uusi hallitus, jonka jäseniksi tulivat:   Alain Duprey,  Kai Huotari,  Nora Kalso, Teppo Koski,  Eeva Luhtakallio,  Tuomo Melasuo,  Anne-Christine Ritschkoff,  Jorma Routti ja Markku Äärimaa. Markku Äärimaa valittiin puheenjohtajaksi ja Anne-Christine Ritschkoff   varapuheenjohtajaksi.

Seuran vahva tase on muutaman vuoden ajan sallinut toiminnan jäsenmaksuja perimättä. Nyt on tullut tilanne, jossa jäsenmaksuja taas on kerättävä, ja vuosikokous päätti vuoden 2016 jäsenmaksun suuruudeksi 30 euroa.   Eräät tunnolliset seuran jäsenet ovat jo ehtineet maksaa 20 euroa tämän vuoden jäsenmaksua. Vuosikokous päätti, että kiitokseksi tunnollisuudesta jäsenmaksu katsotaan näiden jäsenien osalta tällä summalla kokonaan maksetuksi.