Esitelmä- ja tiedotustilaisuudet

Suomi–Ranska-yhdistysten liitto ja ravintola Lyon ovat yhdessä järjestäneet Club Lyon – Ranskan-ystävien klubia jo kymmenen vuoden ajan. Iltoihin kuuluu alansa huippuasiantuntijan esitys Ranskaan liittyvästä aiheesta, minkä jälkeen nautitaan yhdessä palkitun ravintolan illan teemaan suunnittelema illallinen viineineen.

Lisäksi liitto järjestää ranskankielistä Rendez-vous francophone -keskustelukerhoa Belge bar & bistrossa, erilaisia esitelmä- ja tiedotustilaisuuksia sekä kulttuuriretkiä. Lisätietoa kaikista tapahtumista alla.

Liitolta on mahdollista tilata frankofonisen kulttuurin asiantuntijan tai taiteilijan esitelmä. Päivitetyn esiintyjälistan löydät tästä

Tammikuu

Keskiviikkona 24.1.2018 klo 18

Club Lyon & kirjailija Milja Kaunisto

Ranskassa asuva kirjailija Milja Kaunisto saapuu 24.1. Club Lyoniin kertomaan Ranskaan sijoittuvasta Purppuragiljotiini-kirjasarjastaan, uudesta Status-teoksesta ja siitä, millaista on kirjoittaa historiallisia romaaneja!

Vallankumousajan Ranskaan sijoittuvan Purppuragiljotiini-sarjan (Luxus, Corpus, Status) päätösosa Status vie lukijan pelon raatelemaan Pariisiin, missä verivanat osoittavat suunnan vallan huipulle. Milja Kaunisto kirjoittaa poikkeuksellisen verevää ja runsasta kieltä ja hänen mielikuvituksensa on pitelemätöntä! Aika ja henkilöhahmot on kuvattu taidokkaasti ja kerronta on erittäin vetovoimaista. Kirjat ovat täynnä aistillisia huveja, salakavalaa juonittelua ja jännittäviä juonenkäänteitä. Kaunisto kuvaa vallankumouksen ajan tapahtumia historiallisia tosiasioita kunnioittaen.

Tervetuloa kuulemaan Ranskassa Villecomtalin kylässä asuvan Kauniston kertomana, miten historiallisten romaaneiden jännittävät juonenkäänteet syntyvät ja nauttimaan 3 ruokalajin illallinen à la ravintola Lyon. Hinta: 70 e jäsenet, 75 e muut.

Ilmoittaudu ravintola Lyoniin, puh. 010 328 1560, info@ravintolalyon.fi. Osoite: ravintola Lyon, Mannerheimintie 56, Helsinki

Bienvenue!

Tapahtuma Facebookissa:

https://www.facebook.com/events/338112959987250/

 

30. tammikuuta 2018 klo 17–21

“À la rencontre d’un vigneron et de ses vins – Franck Fourcade”, Tapaaminen viinintekijän kanssa ja viininmaistajaiset

Ravintola La Maison, Tehtaankatu 21, Helsinki.

Château Chasserat on 20 hehtaarin perhetila Blayessa Bordeaux’n oikealla rannalla (Blaye Côtes de Bordeaux). Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1774 ja sitä hoitaa nykyään Franck Fourcade, joka peri tilan isoisältään. Franck on viettänyt lapsuutensa kaikki kesät tilalla iso- ja isoisoisänsä kanssa ja oppinut siinä viininviljelyn salat. Tilan viljely on hyvin luonnonmukaista eikä lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita käytetä.

Franck Fourcade kertoo tilastaan ja viineistään ohjatussa maistelussa klo 17.30–18.30 ranskaksi, tulkkaus suomeksi.

Maistelupaketti ja juusto- ja leikkelautanen ovat tarjolla klo 21 asti, joten maistelemaan voi tulla myöhemminkin, jos ei ehdi puoli kuudeksi. Halukkaille mahdollisuus syödä päivällistä. Tarjolla kaksi pääruoka-annosta, jotka sopivat hyvin Château Chasserat’n punaviinin kanssa: Härkää burgundin tapaan tai Tattipiirakkaa. Viiniä saatavissa myös laseittain.

Kolmen punaviinin maistelupaketti 18 €

Juusto- ja leikkelelautanen 12 €

Päivällistä syömään jääville tarjolla pääruoaksi:

Härkää Burgundin tapaan 24 €

tai

Tattipiirakkaa, tattikreemiä ja karamellisoitua saksanpähkinää 24 €

Ilmoittautumiset 26.1.2018 mennessä: taina.pierrier@alataina.fr

Ilmoita ystävällisesti, haluatko viinien maistelupaketin lisäksi:

  1. a) Juusto- ja leikkelelautasen
  2. b) Härkää Burgundin tapaan
  3. c) Tattipiirakkaa

(Maksu paikan päällä)

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Suomi-Ranska -yhdistysten liitto, ravintola La Maison ja La France à la Taïna.

 

La 20.1.2018 klo 14.00 – 16.00

Helsingin Kaapelitehtaan piirustustapahtuma: piirretään elävää hevosmallia.

Ranskalainen kuvataiteilija Marie Sand (Ranskan suurlähettilään puoliso) järjestää taidetapahtuman, jossa osallistujat voivat piirtää tai maalata elävästä mallista: Santtu-hevonen saapuu paikalle Annalan tallista. Suuri taiteilija ei tarvitse olla, voi vain nauttia ja pitää hauskaa!  Marie Sandin pitämässä workshopissa kuka tahansa yli 14-vuotias voi luoda ja nauttia taiteesta, aikaisempaa kokemusta ei vaadita! Kaikki tarvikkeet ovat valmiina, joten sinun ei tarvitse kuin ilmoittautua ja saapua paikalle!

Osallistumismaksu 40 e.

Inscriptions : http://www.mariesand.com/fr/eshop/master-class/.

 

To 25.1.2018

Ranskan instituutti Suomessa

Ideoiden yön tapahtumat tutkivat utopian ja haaveiden eri muotoja nykymaailmassa ja pyrkivät tarkastelemaan ja elvyttämään mielikuvituksen mahtia.

Ideoiden yö teemana ”Mielikuvitus vallassa / Power to the imagination”

Katso Ranskan instituutin Suomessa järjestämän Ideoiden yön 25.1.2018 ohjelma:

http://www.france.fi/uncategorized/events/seminars/night-of-ideas-2018/?lang=en .

 

Helmikuu

Ti 6.2. klo 17.30

Kirjallisuusilta Helena Petäistön seurassa

Ranskan instituutilla (Yrjönkatu 36)

Kirjallisuusilta Helena Petäistön seurassa liittyen häneen uuteen kirjaansa Ranska, Macron ja minä.

Kirjailija, journalisti ja MTV:n entinen Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Petäistö on Ranskan instituutin vuoden ensimmäisen kirjallisuusillan vieras. Illan aikana Petäistö kertoo joulukuussa 2017 ilmestyneestä ”Ranska, Macron ja minä” -teoksestaan. Esityksen jälkeen ilta jatkuu cocktail-tarjoilulla ja yleisölle tarjoutuu samalla mahdollisuus ostaa tuoretta teosta, tavata kirjailijavierastamme sekä saada hänen signeerauksensa.

Helena Petäistö on saanut seurata urallaan MTV:n kirjeenvaihtajana Pariisissa ja Euroopan keskeisissä kaupungeissa yli 30 vuoden ajan lähietäisyydeltä Ranskan politiikkaa ja kulttuuria. Häneltä on aiemmin ilmestynyt suursuosioon nousseita kulttuuri- ja matka-aiheisia teoksia Euroopasta ja erityisesti Ranskasta, kuten Ranskalaiset korot (1995), Aamiainen Cocon kanssa ja muita elämyksiä Euroopassa (1999).

Tilaisuuden kieli on suomi. Tilaisuus on maksuton, mutta etukäteisilmoittautuminen on välttämätön. Paikkoja rajoitetusti. Ilmoittautumiset sähköpostitse: institut@france.fi


Syyskuu

ti 26.9. klo 18  Kirjailija ja tutkija Elina Seppälä esittelee teostaan ”Ranskalainen Eurooppa ja suomalainen Suomi, Jean-Louis Perret kulttuurinvälittäjänä ja verkostoitujana 1919 – 1945″.

Jean-Louis Perret oli sveitsiläissyntyinen kääntäjä ja ranskan kielen opettaja, joka tuli Suomeen kotiopettajaksi vuonna 1919 ja tutustui suomalaisiin kulttuuripiireihin. Perret toimi Helsingin yliopistossa ranskan kielen ja ranskalaisen kulttuurin opettajana 1927–1945, käänsi suomalaista kirjallisuutta ranskaksi ja kirjoitti kirjoja Suomesta.

Paikka: Goethe-Institut (Salomonkatu 5 B, Helsinki). Tilaisuus alkaa aperitiivilla klo 18.00. Tilaisuus on yhteinen Schweizerklub Finnlandin kanssa. Esitys on suomenkielinen. Vapaa pääsy.
Ilmoittautuminen viimeistään maanantaina 25.9. osoitteeseen: seppo.haario@gmail.com

 

ti 12.9.2017 klo 18 Club Lyon & FT Riikka-Maria Pöllä: Eliittipariisittaret ja pukeutuminen 1600-luvulla

Muoti on aina ollut ihmisiä erottava sekä yhdistävä tekijä. 1600-luvun Pariisissa upeasti pukeutunut urbaani eliitti flaneerasi ennennäkemättömään kukoistukseen nousseella ja muotitietoisella La Marais’n alueella. Näin eliitti pyrki tekemään vaikutuksen vertaisiinsa sekä erottautumaan ”muista”.

Kaiken kaikkiaan 1600-luvun eliitin muoti oli loistokas ilotulitus silmille, sillä siinä korostuivat ylellisyys, värikkyys sekä koristeellisuus. Ludvig XIV:n hovin muotisuuntaukset toimivat usein suunnan näyttäjinä eivätkä pariisilaiset seurapiirit olleet immuuneja tälle – päinvastoin jokaiselle heistä olisi ollut tärkeää tuntea edes joku joka vieraili hovissa.

FT Riikka-Maria Pöllä kertoo esityksessä 1600-luvun eliittinaisten suosimasta muodista esimerkkihenkilöiden kautta. Madame de Sévignén kirjeet, Ninon de Lenclos’n perukirja ja heitä esittävät muotokuvat piirtävät kuvan aikakauden pariisittaren muodikkaasta ja viimeistellystä olemuksesta Le Marais’n sociétén piirissä.

Vive la mode!

Tervetuloa kuulemaan esitelmiä sekä nauttimaan herkullinen kolmen ruokalalajin illallinen viineineen à la ravintola Lyon! Hinta 70 € liiton jäsenet, 75 € muut (sis. esityksen ja illallisen viineineen, maksu paikan päällä).

Ilmoittautumiset ravintola Lyoniin, puh. 010 328 1560, info@ravintolalyon.fi
Osoite: ravintola Lyon, Mannerheimintie 56, Helsinki

Facebook

Kesäkuu

ke-to 14.-15.6.2017 Suomen ja Ranskan historialliset suhteet -symposium järjestetään osana liiton 70-vuotisjuhlavuotta Helsingin yliopistolla.

Facebook

 

Matkat

Vuonna 2017 liitto ei järjestä jäsenmatkaa.

Kielikoulutus

Vuonna 2017 liitto ei järjestä kielikoulutusta.