Keskiviikkona 13.4.2022 klo 13 -15 Päivälehden museon luentotilassa, Ludviginkatu 2–4, Helsinki
Rajallisen paikkamäärän vuoksi pyydetään ennakkoilmoittautumista Suomalais-ranskalaisen teknillistieteellisen seuran sihteerille: hannu.tiainen@pp.inet.fi. Osallistumismahdollisuus vahvistetaan sähköpostitse viikkoa ennen tilaisuutta. Tilaisuutta ei striimata.

Huhtikuussa pidettävät Ranskan presidentinvaalit ovat koko Euroopan kannalta tavallista tärkeämmät. Euroopassa vallitsee sotatila. EU tarvitsee jämäkkää johtajuutta, mutta EU:n vetureiden, Ranskan ja Saksan johto vaihtuu. Suunnan näyttäjinä olivat pitkään hyvää yhteistyötä tehneet Saksan Angela Merkel ja Ranskan Emmanuel Macron. Viime joulukuussa Saksan liittokansleriksi valittiin Olaf Scholz, ja nyt Ranskalle valitaan presidenttiä.

Ranskan tulevalla presidentillä on tärkeä merkitys Euroopan, EU:n ja Suomenkin tulevaisuuden kannalta. Minkälaiseksi johtajamme hahmottavat EU:n ja sen jäsenien roolin sotaa käyvässä ja sodasta toipuvassa Euroopassa? Vaalit  pidetään huhtikuussa, tarvittaessa kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaalipäivä on 10.4. Mikäli kukaan ehdokkaista ei ole saanut yli 50 % äänistä, järjestetään toinen kierros 24.4. kahden eniten ääniä saaneen välillä. Paneelikeskustelumme sijoittuu tilanteeseen, jossa presidentti on joko valittu, tai jossa ehdokkaita on jäljellä kaksi.

Tilaisuuden avaus Markku Äärimaa, Suomalais-ranskalainen teknillistieteellinen seura, puheenjohtaja.

Paneelikeskustelu

Puheenjohtaja suurlähettiläs Risto Veltheim

Panelistit: professori Louis Clerc, professori Tarmo Kunnas ja kirjailija Helena Petäistö