Vieraina Goncourt-palkitun senegalilaisen kirjailijan Mohamed Mbougar Sarrin Miesten syvimmät salaisuudet (La plus secrète mémoire des hommes) teoksen Mikael Agricola-palkitut suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen, jotka avaavat niin kielellisesti kuin kulttuurisesti monipolvisen teoksen suomennosprosessia ajatuksella maailmoja syleilevää ranskaa suomeksi.

Marja Luoma suomentaa mm. Fred Vargasia, Jean-Christophe Rufinia ja Kim Thúy; käännettyjä teoksia on jo yli 80. Hän on aina rakastanut Ranskaa, sen elämäntapa, kulttuuri ja vaihtelevat maisemat kiehtovat ja ihmetyttävät yhä vain.

Sampsa Peltonen suomentaa ranskasta ja arabiasta päätyönään mediasisältöjä Ylellä ja sivutyönään kaunokirjallisuutta. Ranska on ollut lähes aina osa hänen elämäänsä.

Kirjailijasta: Mohamed Mbougar Sarr

Senegalilainen Mohamed Mbougar Sarr (s. 1990) on yksi nykykirjallisuuden kiinnostavimmista nimistä. Hän on historian nuorin World Literature Prize -voittaja ja nuorin Goncourt-palkittu kirjailija sitten 1970-luvun. Hänen läpimurtoteoksensa ja ensimmäinen suomennettu romaaninsa Miesten syvimmät salaisuu­­det oikeudet on myyty 35 maahan, se oli ehdolla käytännössä jokaiseen ranskalaiseen kirjallisuuspalkintoon, lisäksi teosta on yksin Ranskassa myyty yli 500 000 kappaletta.
Muissa romaaneissaan Mbougar Sarr on käsitellyt mm. ääri-islamismia, totalitarismia, afrikkalais­siirtolaisten asemaa Sisiliassa, homofobiaa ja uskonnon vaikutusvaltaa politiikkaan. Mbougar Sarr asuu ja kirjoittaa Pariisissa.

Lisää suomennoksesta: https://kirjasaatio.fi/muut-palkinnot/mikael-agricola-palkinto

Senegalilainen menu 35 € maksetaan paikan päällä ravintola Timbuktussa (Maariankatu 2). Sitovat ilmoittautumiset ja ateriavalinta 18.9. mennessä Marja-Liisa Pyöli-Vainio / Turun cerclen sihteeri osoitteeseen mlpyoli@gmail.com

 

MENU

 

Alkuruokavalikoima:

akara, dundun ja talon erikoinen

 

* * *

Kanaa yassa

 

tai

 

 Jollof ja lammasta

(Maustettua riisiä tomaattiliemessä valmistettuna

ja grillatun lampaan kanssa tarjoiltuna)

 

* * *

Akwadu

(Appelsiini- ja sitruunamehulla, kookoksella, agavesiirapilla,

kanelilla ja fariinisokerilla höystettyjä banaaneja)