SRYL:n alustava matkaohjelma 

Marseille ja Provence 24.-29.9.2024

Tiistai 24.9. 

Finnairin suora lento AY1601 lähtee Helsingistä klo 8.15 ja saapuu Nizzaan klo 10.40. Tuloaulassa on vastassa paikallisopas Timo Hakola. Kentältä lähdemme tilausbussikuljetuksella kohti Marseillea. 

Matkan varrella pysähdymme nauttimaan lounaan Varin departamentissa, Escalns’n vehreässä laaksossa sijaitsevalla Domaine de la Mauretten viinitilalla. Alue on tunnettu Côte-de-Provence (AOP) viineistään, joista suurin osa on heleän vaaleanpunaisia roseeviinejä. Ruokajuomana on tilan omaa viiniä. 

Ennen Marseilleen saapumista vierailemme vehreän Provencen (Provence Verte) ytimessä, Saint-Maximin-la-Sainte-Baumen kaupungissa ja siellä sijaitsevassa Maria Magdalenan basilikassa, jonka kryptasta löytyvät uskomusten mukaan pyhimyksen pyhäinjäänteet. 

Marseillessa majoitumme Vanhaan satamaan Hôtel Escale Oceania Marseille Vieux-Portiin. 

Keskiviikko 25.9. 

Välimeren syleilemä Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki ja lisäksi yksi vanhimmista. Marseillen historia yltää 600-luvulle eaa., jolloin kreikkalaiset perustivat sinne kauppatukikohdan. Kaupungin strateginen sijainti Rhône-joen suulla mahdollisti kaupan­käynnin jokea pitkin pohjoisen kelttien kanssa. 

Marseille on hyvin monipuolinen ja elämysrikas kaupunki. Tarjolla on kulttuuria, historiaa, moderneja museoita, eläväinen vanhan sataman seutu kaupungin sydämessä ja sen kyljessä vanha kaupungin­osa Le Panier, jonka kapeat kadut pikkupuoteineen, ravintoloi­neen ja entisajan aukioineen ihastuttavat tunnelmallaan. Kukkulalla, 150 metrin korkeudes­sa sijaitseva 1800-luvulla valkoisesta marmorista ja porfyyrista rakennettu kaunis uusbysanttilais­tyylinen basilika Notre-Dame-de-la-Garde on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Kukkulalta on upeat näkymät Välimerelle, idässä taas siintävät kuuluisat jyrkät kalkkikivikalliot, les Calanques

Tutustumme Marseilleen bussilla ja kävellen toteutettavalla kaupunkikierroksella. Omakustanteinen lounas päivän aikana.

Torstai 26.9. 

Aamiaisen jälkeen suuntaamme kokopäiväretkelle Arlesiin. 

Arles tunnetaan erityisesti Antiikin Rooman aikaisista vaikuttavista monumenteista, kuten amfiteatterista ja Konstantinuksen kylpylöistä. Kaupunki kukoisti myös keskiajalla, jolloin sinne rakennettiin mm. merkittävä, romaanista tyylisuuntaa edustava Pyhän Trofimuksen kirkko. Arlesin roomalaiset monumentit, keskiaikaiset, romaanista tyylisuuntaa edustavat rakennukset sekä 65 ha kaupungin keskustasta kirjattiin UNESCOn maailman­perintö­kohteiksi vuonna 1981. 1800-luvun loppu- ja 1900-luvun alkupuolella Arles houkutteli merkittäviä taiteilijoita, joista näkyvimmin kaupunkia on kuvannut Vincent Van Gogh. Alueen erityisen valon houkuttelemana taiteilija asui Arlesissa reilun vuoden ja maalasi tänä hämmästyttävän tuotteliaana aikana n. 300 piirustusta ja maalausta. Kaupungissa kohteet, jotka ovat tunnistettavissa hänen maalauksistaan, on merkitty. Ehkä tunnetuin näistä on Place de Forumilla maalattu Öinen katukahvila. 

Tutustumme kaupungin keskustaan kävellen ja vierailemme amfiteatterissa sekä Konstan­tinuksen kylpylöissä. Mukana on Arlesin virallinen opas. Näemme myös Van Goghin maalauksista tuttuja näkymiä. Yhteisen lounaan nautittuamme jatkamme matkaa Saint-Rémy-de-Provencessa sijaitsevaan Saint-Paul-de-Mausolen parantolaan, jossa Van Gogh vietti vuoden kuuluisan korvaepisodin jälkeen. Myös täällä taiteilija maalasi kiihkeästi ja vuoden aikana maalauksia kertyi yli 150 sekä lisäksi lukuisia piirustuksia. 

Perjantai 27.9. Vapaapäivä 

Vapaapäivänä voi tutustua omatoimisesti esim. Välimeren kulttuuria esittelevään MuCEM-museoon, joka on arkkitehtonisesti erikoinen ja josta on upeat näkymät kaupunkiin, sekä sen vieressä olevaan Grotte Cosquer -luolaan, kuivan maan kopioon vedenalaisesta luolasta, jossa on satoja esihistoriallisia seinämaalauksia. Kauniina päivänä voi myös tehdä vesibussiretken Château d’Ifin vankilasaarelle. Shoppailijoille Jolietten Terrasses du Port tarjoaa moninaiset ostosmahdollisuudet sekä kattoterassin upeat näkymät Välimerelle.

Lauantai 28.9. 

Aamiaisen jälkeen suuntaamme päiväretkelle Provencen helmenä tunnettuun Aix-en-Provenceen, joka on modernin taiteen isäksi nimetyn Paul Cézannen synnyinkaupunki. Aix-en-Provence on kuuluisa kauniista rakennuksistaan ja lukuisista suihkulähteistään. Kaupunki on itsessään kuin sinisen taivaan alle rakennettu ulkoilmamuseo, jonka historialli­sen keskustan viehättävillä kaduilla kävellessä voi nauttia pittoreskista provencelaisesta tunnelmasta. Aixin maisemat olivat Cézannelle ehtymätön inspiraation lähde. Provence tunnetaan myös monenlaisista markkinoistaan, joissa myydään niin alueen herkullisia antimia, artesaanituotteita kuin kukkia. Ihailemme lauantain Place de l’Hôtel de Ville ‑aukion kukkatoria sekä poikkeamme tutustumassa pääkatu Cours Mirabeaun lauantai­markkinoiden monipuoliseen tarjontaan. Käymme myös näköalapaikalla, josta pääsemme ihailemaan Sainte-Victoiren vuorta, josta Cézanne maalasi lukemattomia tauluja. Omakustanteinen lounas päivän aikana. 

Sunnuntai 29.9. 

Kiireettömästä aamusta nautittuamme lähdemme ajamaan kohti Antibesia, Välimeren ja hiekkarantojen ympäröimää satamakaupunkia. Kaupungin viehättävä, kylämäinen vanha keskusta huokuu historiaa vanhoine kaupunginmuureineen sekä kapeine pikkukatuineen. Antibesin Picasso-museo sijaitsee Château Grimaldissa, vanhassa linnarakennuksessa, joka on jo itsessään näkemisen arvoinen. Yhteinen lounas päivän aikana.

Saavumme klo 17.30 mennessä Nizzan lentokentälle, josta Finnairin suora lento AY1604 Helsinkiin lähtee klo 19.40 ja saapuu Helsinkiin klo 23:55.

Hinta kahden hengen huoneessa 1995 euroa/hlö, yhden hengen huoneen lisämaksu 400 euroa. edellyttää vähintään 20 matkustajaa.

Hintaan sisältyy Finnairin lennot Nizzaan,
matkalaukku ruumaan sekä käsimatkatavara,
kuljetukset matkaohjelman mukaan,
5 yötä Hotel Escale Oceania Marseille Vieux Port *** ja aamiaiset,
paikalliset verot,

3 lounasta matkan aikana,
matkanjohtaja Timo Hakola ryhmän mukana matkan ajan,
matkaohjelmassa mainitut retket ja sisäänpääsyt.

Matkaohjelma sitoumuksetta.

Ohjelma edellyttää normaalia liikuntakykyä.

Vastuullinen matkanjärjestäjä Elämys Travel & Events/ OK-Matkat

Lisätietoja SRYL:n pääsihteeriltä: sryl@suomi-ranska.com